shazone
assalamualaikum dan salam sejahtera...
seperti yg tertera di atas blog ini telah berpindah ke lokasi baru.. diharap anda dapat mengunjungi blog baru saya
singgah la..
teri makasih kerana sudi melawat blog ini...


0 thought bout post | edit post
Reactions: 
shazone
its look like my life in Bencraft Court would be end soon. as this post written i was on my last night in bencraft. In fact this is among the best chapter in my life... the community in bencraft was so good.. me with the other 4 malaysian n 1 Brunei student have a great fun with wonderful of event through out the year. we have the amazing hari raya open-house, we celebrate every birthday in a special way for each single person in fact we also have dinner for almost everyweek. Gosh .. all of this wonderful experience already reach its end.. wonder what would happen next year.. sincerely through my heart im wishing all the best to the others.
Labels: , 0 thought bout post | edit post
Reactions: 
shazone
hmmm
salam sume
hari ni setelah beberapa dekad x menulis blog aku mula tergerak ati nak meulis blog...
tajuk aku pilih memang nampak biasa aja.. but it really meaningful for me...
hmm kalaw cakap pasal exam memang suma org pernah mendudukinya.. but aku nak cita history of exam in my life.. a bit up and down... masa mula2 masuk skolah rendah aku memang masuk sebagai budak underdog... i never be in any HAC event.... aku ingat lagi masa darjah 5 result aku jatuh merudum sampai dapat no 22 dlm kelas... huuu sumanya sebab aku aktif sangat kokurikulum... so masa darjah 6 parent aku amik keputusan x bg aku join apa2 aktiviti koku... masa darjah 6 result aku x la cemerlang pon... just group average... ight be sometime top10 in class but occasionally aku dapat no belas2 la... in fact masa darjah 6 aku x pernah pon g mana2 kem motivasi or kem persediaan utk UPSR... entah la aku pon xtaw boleh kata dalam kelas tu hampirr 98% akan g kem motivasi or preparation utk UPSR.... parent aku mula risau but they never say it. as a kid i never bother about this ridiculous thingy. but sometime i would think that am i not that good cause i never be for any special class at all.. but as kid i never care about it... tu baru perihal b4 UPSR.... so aku teruskan je study mcm biasa... and one day masa lepas UPSR ari tu HAC skolah aku... so macam biasa la aku ni jala2 tgk org amik adiah n im realise 1 think across 6 years of my life at SEK KEB SIK i never be on dat stage... but who cares... however on that day jugak la aku dpt result UPSR huhuhuhu... x takut pon... aku rasa biasa aja.... aku ni dok skolah pedalaman so mmg cikgu2 yg g amik result tu sampai lambat la... tp diorang call n bgtaw sapa yg dpt 5a n i am 1 of the 5 people.... time tu x rasa apa pon... rasa happy pon x... just relax.. as a kid xtaw nak cakap aku rasa apa.. n then ada sorang cikgu ni cakap "kalaw shazwan dpt 5a saya potong jari"tp aku x rassa apa pon... but i dont mind bout it.... so lepas dpt result aku pon g la pejabat abah aku i can see his smile from far coz his riding the motorcycle... but aku x rasa apa pon... normal je.... mungkin time tu aku xtaw nk bezakan apa yg patot hapy apa yg x.. tp aku ingat mak aku bg hadiah video game n abh aku blanja makan..... tu je.. aku bukan anak org kaya yg dihujani dengan kemewahan bg aku tu pon dh cukup... agak terkilan juak bila dengar ada org cakap aku ni x dpt 5a tp tertukar result org la tu la ni la... yg pasti raya taun tu aku dapat duit raya paling banyak.. hahahha..... so lepas abis skolah rendah aku masuk skolah menengah satu dunia yang agak menakutkan SMSSMJ... never be apart from my family but i do try to hide that feeling... so bila dok SMSSMJ aku mula ditanamkan ngan mentaliti budak pandai... in directly aku mula rasa macam ada beza taraf antara aku ngan budak skolah biasa but dr form 1 sampai form 3 bila kuar result aku corot memanjang... dlm tingkatan yg ada 120++ org tu aku mesti dpt no 100++... hmmm agak mengecewakan tp xpe la... so masa PMR aku dimasukkan dalam kelas ICU huhuhuhu... kelas intensif utk budak2 lemah... so bila amsuk kelas tu macam aku mula belajar.. trial PMR aku dapat 2a ke 3a... aku pon dh x ingat but 1 thing for sure i never be the best stud ..... so bila dtg PMR aku cuba wat mcm biasa ja... takut gak tp ntah la.. hari result kuar aku sakit perut sangat tp pergi jugak amik result dr SIK aku g ngan family aku ke SP.... sampai ja aku amik la result n alhamdulillah aku dpt 8a... best nya...... first time aku rasa happy ngan result aku sebab aku taw bila dpaat 8a aku boleh la naik pentas HAC utk amk adiah.. for once in my life... that really happen. so masuk form four aku mula tumpu minat pada belajar.. dr bottom of group aku mula naik ke group average... so bila sampai SPM aku harap result aku dapat dlm 6a ke 7a la... tp tgk2 yg dpt just 4a 3b 3c..... at dat time macam2 aku rasa n i regret bout my result.... so aku pon takut sebab masa depan aku macam pudar je..n i know this is a wake up call... tp alhamdulillah aku masih diberi peluang masuk matrik program 2 tahun... satu program yang sangat best tp hanyauntuk org2 yg result x cemerlang masa spm... bila masuk matrik tu aku mula main game utk belajar ngan cemerlang... so aku pon mula belajar gile2 n sometime i look like a nerd carrying bunch of file just to study... tp alhamdulillah masa 1st sem pdt aku dpt 3.5 pastu naik 2nd sem aku dpt 3.92 kot kalaw x salah la... alhamdulillah aku layak masuk pst... masa kat pst ni aku still main game study ni.. aku mula check mana gay a sudy yg sesuai utk aku... so masuk pst aku try satu cara yg relax je n result aku dpt 4.. seronok sangat time tu.. heppi!!!! hahaha lg bangga aku ada strong support grup masa kat matrik despite my parent who r really supportive... so masuk 2nd sem aku tuka lg gaya study tujuan nak test la tgk... huhuhu sangat bahaya n yet result aku jatuh sikit aku dpt 3.9.. huhuhu takut gak.. but xpe la aku syukur je... aku layak utk wat course QS kat UM but on da same time aku tgh tgu result aku utk fly ke uk ALHAMDULILLAH aku dapat fly... bi datang sini mighttbr aku rasa macam lalai so bila abis exam sem 1 n dpt result yg x best... 59% for chem n 92% for math.... huhuhuh... sangat takut... aku rasa ni la wake up call utk next sem....
so apa yg aku boleh summarise kat sini aku sangat besyukur sebab Allah sangat sayang kat aku sebab aku sentiasa dapat wakeup call dariNYA... bayangkan la kalaw aku sentiasa di atas aja pasti aku akan lalai n riak n mula menjauhkan diri dr jalanNYA... tp ALLAH sentiasa memberi peluang untuk aku bangun kem,bali setelah jatuh sebab DIA maha pengasih lagi maha penyayang... bayangkan la kalaw aku sentiasa berjaya aja mesti akan lalai punya.. so mungkin kalaw kita jatuh kita sedar bagaimana rasanya bila kita ada kat bawah.. slalu aku baca shout ut org pasal isu mcm ni mcm:

SOMETIMES GOD TAKES US IN TROUBLE WATER NOT TO DROWN US BUT CLEAN US...

ni cuma satu contoh yg aku dapat jumpa banyak lagi sebenarnya.. so pengajarannya kalaw kita jatuh dalam hidup kita jangan takut utk bangkit kembali sebab ni la yg menjadikan kita kuat ataw lemah.... huhuhuh hope this will help utk mereka yg membaca blog aku n selalu terjatuh macam aku...

sincerely from
Labels: , 0 thought bout post | edit post
Reactions: 
shazone



ok salam sume...
first n foremost aku nak kata sori la sebab berabad lamanya aku x update blog ni... mungkin kalian dah tahu yang aku kini berada di Southampton...
aku ke sini bukan nak honeymoon ke apa ke... dtg nak belajar...
mmg cantik negara org tp aku lebih prefer MAlaysia...
bertuahnya aku bila ke sini... tp takut tu ada jugak... nak hepi pon x leh gak.... bahaya la life kat sini... especially bila org anti ngan asian dan islam... buat aku tkaut ja... ok la nanti aku mula coleteh pasal life aku kat sini... but for the tyme being tgk la dulu gambar2 ni...
. have fun first... assalamualaikum...







0 thought bout post | edit post
Reactions: 
shazone
salam sume...
maybe post ni agak terlambat but i need to hare it...
korang taw kan pasal grads card...
ni aku jumpa benda penting pasal grads card tu... tgk2 la eik..
aku bakal link kan korang..
kat page to pon ada citer pasal bagasi yang korang slalu tanya aku..
so feel free to read it..
dont dare to skip it...
baca jugak sampai abes....
patu korang taw la....

grad card n luggage click here


harap ini dapat membantu korang...


Labels: , 0 thought bout post | edit post
Reactions: 
shazone
SALAM SUME...
ok la...
kali ni aku nak share gambar beg n barang2 yg aku p shopping kemarin....
mula2 g la beli ubat-ubatan dan alat tulis....



ni la antara stationary aku nak bawak p sana.... jangan persoal kewujudan kaler luna tu.. memang ya itu adalah kaler luna....
lantak aku la...


ni plak ubat-ubatan yang aku nak bawak.. macam farmasi kan.. ntah la.. aku pon pening jugak dengan banyak barang ni.. kata org prevention is better than cure...
apa yg aku merepek ni...
lantak la....

ni la gambar beg aku... jenama apa eik... aah BHPC... (beverlly hills apalah....)
harga asal 499 pas diskaun tinggal ja 149.70
berbaloi kan...
cantik lagi sofistikated
boleh expand 20%
ok la...
saiz 29"

2 thought bout post | edit post
Reactions: 
shazone
1. Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy , jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh
dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10.Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11.Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12.Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13.Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14.Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca buletin ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku !!


Labels: , 0 thought bout post | edit post
Reactions: 
shazone
salam sume..
ari ni birthday malaysia n adik aku..
so hepi birthday....

this is the scrumptious cake... with a lovely and wonderful decoration...
this is the birthday boy... should i call he as boy or guy coza he already 18.... daaah who cares...

this is the woman of my life... my mom... adik give some of the cake to my mom mouth... haxhaxhax...

guess who was da gorgeous guy in the white shirt.. right its me.. my bro "suap"da cake for me... haxhaxhax...


my wish is... be a good person.. control ur temper..
respect others.. than people would respect u...
study smart... coz a lot of moneydat our parent already invested on us...
be patient...

till next time..
asta la vista....

shazone
salam sume...
apa yang anda bakal baca ni merupakan sesuatu yang amat mengerikan.. hahahaha!!!
ala bajet over sangat padahal bukan apa pon..
ok kalian semua mesti menghadapi masalah macam aku.. xtaw nak bw apa..
ok la ni ceritanya aku membaca blog si lilitai ni{bebudak yg g kem kat esset kenal kan} so aku terjumpa la suatu benda yang amat penting..
benda ni aku cilok dr si LILI yang juga mencilok dari rakannya....
jadi harap benda ni membantu...
lepas line ni adalah benda yang aku cilok
jadi selamat membaca...

--------------------------------------------------------------------------
CHECK-IN LUGGAGE
1) I suggest you should bring only one big luggage with the size 30 – 32. (Beg yg ada tayar. Senang nak jalan2 nnt)

2) You should spend more on your luggage because higher price guaranteed better quality. A few brands that I would suggest are Antler and Samsonite. These bags priced in the range of RM 500- RM 1000. They have guarantee for 5 – 7 years that the bag will not break apart. If it was damaged you can return to its outlet at oversea and they will give you a new one.

3) But if you can afford to buy a RM 500.00 bag, then you should not push yourself to do so. You should bear in mind that there are other important things you must buy to go to oversea (books, perencah masak, etc). Use your money wisely.

4) If you are allowed to bring 20kg for check- in luggage, make sure your bag doesn’t weight 19kg or 15 kg only. Make use of the weight fully and don’t waste it. You can go to the nearest airport, fruits shop or the groceries shop to weigh your bag.

5) These are the things that I brought to UK. My bag was at its limit, accurately 30kg. This list might not be sufficient for the ladies. I AM SORRY FOR THAT. You can try asks the seniors what other things to add.


a) Masak
i) Periuk nas
iii) Sudu dan garfu (1 + 1)
iii) Pinggan dan mangkuk (1+1)
iv) Tupperwarev) Perencah brahim’s or adabi
vi) Ikan bilis, serunding (you can also bring maggi and 3 in 1 sachet)


b) Mandi
bawak bekalan untuk 1 – 2 bulan, sabun basuh baju tak perlu sbb berat dan kat sana boleh beli nanti.
i) Syampoo
ii) Sabun mand
iiii) Pembersih muka
iv) Shaver
v) Ubat gigi dan berus gigi
vi) Bedak
vii) Perfume
viii) Sikat
ix) Minyak rambut
x) Tuala
xi) Tuala kecil


c) Ubat
pastikan anda minta tolong doctor kat klinik anda untuk tulis surat cakap ubat2 yang anda bawak ni adalah untuk kegunaan anda.
i) Panadol dan panadol soluble
ii) Plaster
iii) Minyak angin / minyak panas
iv) Vaselin / petroleum jelly (reaaally important in winter if you don’t want your hand to crack and bleed)
v) Multivitamin


d) Kain baju
i) Songkok (tudung and anak tudung for the ladies)
(1) Nak bawak kepiah pon ok tapi songkok mmg kene ada untuk majlis rasmi.
(2) I don’t suggest you buy songkok lipat sbb nampak tak kemas and macam org kampong. You have to be in your best attire sbb you are the professional Muslim. Show them your best side and gain respect.

ii) Baju melayu (baju kurung for ladies)
(1) Make sure ada baju melayu hitam or kemeja and kot untuk majlis rasmi.
(2) Baju kurung make sure cukup untuk dipakai 3 – 4kali dalam seminggu. Usually your senior pakai baju kurung di selang- seli dgn long pants.
(3) You can bring long skirts if you are going to a non-winter countries

iii) Sampiniv) Shirt – 1 helai

iv) Neck tie – 1 helai

vi) T- shirt (lengan panjang atau pendek) – 10 helai
(1) I rolled all my clothes to save space
(2) T –shirt ikut suka nak ada kolar atau tak nak. You are in university now. No more dress code.
(3) T shirt make sure cukup untuk seminggu pakai. After a week ulang je corak2 yg sama. Nobody cares.

vii) Seluar (jeans and casual) – 5 helai
(1) Anda amat perlukan seluar yg kain tebal (tak semestinya jeans je) for autumn and winter.
(2) The ladies nak bawak seluar pon ok je.

viii) Underwear – 10 helai

ix) Tali pinggang -1
x) Track suit – 3 helai

xi) Stokin – 3 helai

xii) Kasut – 1pasang
(1) Its best for you to bring just one shoes only. Choose a shoe that you can use in any circumstances (main, berjalan-jalan, majlis rasmi, etc). I brought a Nike basketball shoes, black in colour, water proof. Kasut tu mmg diguna untuk jadi kasut hitam dalam majlis rasmi, untuk main, untuk jalan-jalan.
(2) Two shoes are still acceptable. More than that you have to sacrifice your money to pay for excess luggage.
(3) Buy water proof / water resistant shoes (for those flying to UK, Ireland, Russia and other winter countries). It is always raining there and walking with wet shoes is the last thing you want to do. It’s very uncomfortable, cold and not good for your feet.

xiii) Baju Panas..yg nipis saja.
(1) Don’t buy a very thick one. You won’t be comfortable in it because your shoulder will hurt and you will sweat like hell in it (makes your body smells bad).
(2) Beli winter jaket yang agak2 boleh tahan sejuk kat genting highland. Itu paling OK.
(3) During winter, it is best for you to wear many layers of clothes instead of one thick jacket. I wear 4 layers in middle winter ( 2 t-shirts, 1 sweater, 1winter jacket). Usually it is not very cold, so I wear 3layers only (2 t-shirts, and winter jaket)
(4) You can buy from the winter shop or from any other supermarket (I bought mine at Komtar). But make sure it is between RM60 to RM 80 only. More than that is expensive
(5) You can get cheaper prices in oversea.

xiv) Selipar – 1 pasang

xv) Butang baju melayu – 2 set

xvi) Cadar and sarung bantal – 2 + 2 helai (optional, you want to bring or not it’s up to you. You can buy in oversea)

xvii) Kain pelikat – 2 helai

xviii) Sejadah – 1helai

xix) Penyangkut baju (hanger) – 1set


e) Buku dan alat tulis
stock untuk setahun, kat sana mahal
i) Test pad – 2
ii) A4 paper – 1
iii) Rings – as many as you want
iv) Dictionary (super optional)
v) Al-Quran / Al-Quran terjemahan mini
vi) Al Mathuraatvii) Pencil and lead pencil
viii) Penix) Pemadamx) Stepler and its Bullet
xi) Highlighter
xii) Puncher
xiii) Gluexiv) Selotape – small one
xv) Liquid paper
xvi) Rubber bands
xvii) Battery


f) Miscellaneous
i) Laptop
ii) Pen drive or external hard disk
iii) Spare spectacles
iv) Contact lenses + its solution
v) Hand phone + chargers
vi) PICTURES – passport size – AS MANY AS POSSIBLE
vii) Digicam
viii) Printer – optional

ix) Printer ink -optional
…..
HAND LUGGAGE
1) I would suggest a bag which you can carry on your shoulder (backpack). I don’t suggest you take another bag that have rollers on because it will occupy both of your hands (satu tangan pegang beg check in , satu lagi pegang hand luggage..penuh tangan)
2) If you use backpack as your hand luggage you will have one free hand. Let say you are in the London Airport and you are about to fall. You still can use the free hand to hold on something or someone. If you hand is full, you will take the fall and injured yourself.
3) Plus, there are many pickpockets in London. With the free hand, you can use it to scare them away.
4) These are the things that are VERY VERY VERY IMPORTANT for you to have in your hand luggage.
a) Passport with visa in it
b) Letter of acceptance from univ (make 2 / 3 copies of it)
c) Bank drafts or bank statements (similar to financial affidavit) – you can get this from your sponsors (make 1 / 2 copies)
d) Medical report
e) Chest X-ray (roll it, don’t fold it) – to avoid queuing in the airport to take a simple chest x-ray
f) Accommodation details – address, contract, information about it, etc
g) Cash or coins in the countries currency for emergency usage (pound, Australian dollar, rubbles, rupee, rupiah etc)
h) Basic toiletries – you would want to wash your face when you reach there after a long journey
shazone
salam sume...
huhuhuhu....
ok la kali ni aku nak share sket ttg barang2 yang aku nak bawa p UK..
banyak benda woo aku nak bw g UK.. aku pon dah pening xtaw nak bawa pa..
so pikir2 punya pikir aku dah pon beli beberapa barang...
ni aku nak tunjuk gambarnya...

ni la yang bakal menjadi santapa aku kat sana... pek makanan segera brahims..
ada rendang, ada ayam masak ros la
mm.. rasanya aku xtaw la...

ni plak adalah antara perkara lain yang aku bawak, ada la oat, milo, jem la, sabun basuh dan banyak lagi la...
xkan la aku nak senarai sume kat sini kan..
korang bukannya kastam pon nak cek sume benda ni...


hahaha.. yang warno koko kat atas tu adalah hand luggage aku... kecik jer... dah cukup.. infact aku rasa dah lepas dah utuk MAS punya syarat...
tgk tu ada tali tape atas beg tu.. aku baru jer ukur.. tgk lepas x syarat ...
yang blakang beg tu ada byk beg plastik sogo merupaka segala pakaian aku kat sana... haxhaxhax... winter suit la... mcm2.. tp bli sikit jer kat sini.. bajet nak shopping kat sana...

haa... ni plak barang2 lektrik yang akan aku bawa menemani aku di sana...
hmm rice cooker, toaster dan juga iron...
hmm ni xtaw la brapa beratnya...
mampos la nak bapak aku bayar kalaw overweight...
[haxhaxhax]


ni plak segala winter stuff aku.. ni baru sikit... nnt aku beli la lg kat sana.. tp dh rasa mcm dh cukup pon..
tgk la kalaw aku rajin aku beli la lg...

ha ni la jaket yang dikatakan sesuai digunakan masa autumn...
smart kan.. woho cukup suka style dia.. very the stylish sangat...

okla stakat ni aku share bebarang yang aku nak bw p UK.. tgk la brapa berat bag aku...
hmm pening bangat dong...
till next time..
asta la vista...